Kirjoittaja Aihe: Varastoväkeä tuodaan Puolasta: "Ahkeria ja sitoutuneita"  (Luettu 7108 kertaa)

mie vaan

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 285
Varastoväkeä tuodaan Puolasta: "Ahkeria ja sitoutuneita"
« : Toukokuu 09, 2013, 04:34:55 ip »

Hyvää settiä

Varastoväkeä tuodaan Puolasta: "Ahkeria ja sitoutuneita"

07.05.2013 18:18 Palvelualojen ammattiliitto paheksuu sitä, että Tuko Logisticsin varastoihin on tuotu vuokratyöntekijöitä Puolasta. Vuokrafirma perustelee puolalaistyöntekijöiden palkkaamista sillä, että nämä ovat ahkeria ja sitoutuneita.

Kaupan alan varastotyöntekijät ovat kimmastuneet tiedosta, että henkilöstövuokrausyhtiö Barona tuo Tuko Logisticsin varastolle työntekijöitä Puolasta.

Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo tiedotteessaan, että työntekijät on tarkoitus majoittaa Baronan tytäryhtiön soluhuoneistoihin, joista nämä maksavat vuokraa ja näin Barona saisi maksamansa palkat suurelta osin takaisin.

 " On todella hankalaa ymmärtää, mitä etua työnantaja tästä saisi. Alalle on pääasiassa mahdollista työllistyä ilman ammatillista tutkintoa, eikä nyky-Suomessa liene työntekijöistä pulaa  " työttömiä on kolmisensataatuhatta, Tuko Logisticsin pääluottamusmies Kim Savolainen sanoo tiedotteessa.

"Ulkomailta rekrytoiminenei tule halvemmaksi"

Barona Logistiikan toimialajohtaja Kari Heikkilä vahvistaa, että Puolasta on palkattu Tukon varastolle kymmenen työntekijää. Heille on järjestetty majoitus Baronan tytäryhtiön Forenomin omistamista asunnoista.

 " Se ei pidä paikkaansa, että saisimme maksamamme palkat takaisin. Olemme järjestäneet heille mahdollisimman edullisen majoituksen. Sen täytyy olla edullinen, että Puolasta lähdetään tänne, Heikkilä sanoo Taloussanomille.

Ulkomailta palkkaaminen ei Heikkilän mukaan tule muutenkaan halvemmaksi, koska kaikille maksetaan suomalaisten työehtosopimusten mukaista palkkaa ja rekrytointiin liittyy esimerkiksi kotouttamista ja tavallista enemmän paperisotaa.

Miksi ulkomailta sitten kannattaa tuoda työntekijöitä?

 " Saamme sitoutuneita ja ahkeria työntekijöitä.

Heikkilän mukaan yhtiöllä on hyviä kokemuksia puolalaistyöntekijöistä. Hän korostaa, että myös suomalaisista työntekijöistä valtaosa on ahkeria ja sitoutuneita.

Varastoalalla esimerkiksi hyville trukinkuljettajille on Heikkilän mukaan kysyntää, ja osa Tukon varastoihin palkatuista puolalaisista on juuri trukinkuljettajia. Puolalaisia on palkattu myös tavanomaiseen keräilytyöhön.

Puolalaiset hissiasentajat ovat kysyttyjä

Barona on rekrytoinut työvoimaa ulkomailta yli kymmenen vuoden ajan, mutta logistiikka-alalla ulkomainen työvoima on alkanut lisääntyä vasta viime vuosina. Tähän mennessä ulkomaista työvoimaa on tuotu Heikkilän mukaan alalle kymmeniä.

Barona toimii Suomen lisäksi Venäjällä, Virossa, Puolassa ja Ruotsissa. Suomeen on tuotu varsinkin virolaisia ja puolalaisia työntekijöitä.

Baronan toimitusjohtajan Markus Oksan mukaan valtaosa yhtiön työntekijöistä on suomalaisia, mutta etenkin korkeasuhdanteen aikana työvoimaa on tuotu varsinkin joillekin työvoimapulasta kärsiville teollisuudenaloille tai tehtäviin, joihin ei löydy tarpeeksi ammattilaisia Suomesta.

Esimerkiksi hissiasentajia Barona on tuonut Puolasta sekä Suomeen että muihin maihin.

Lähde:Talossanomat
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 09, 2013, 04:36:39 ip kirjoittanut VD.com »

Miksteki

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 45
Vs: Varastoväkeä tuodaan Puolasta: "Ahkeria ja sitoutuneita"
« Vastaus #1 : Kesäkuu 02, 2013, 11:07:00 ap »
"Ulkomailta palkkaaminen ei Heikkilän mukaan tule muutenkaan halvemmaksi, koska kaikille maksetaan suomalaisten työehtosopimusten mukaista palkkaa ja rekrytointiin liittyy esimerkiksi kotouttamista ja tavallista enemmän paperisotaa.

Miksi ulkomailta sitten kannattaa tuoda työntekijöitä?

 " Saamme sitoutuneita ja ahkeria työntekijöitä."


***

Kappaleessa lukee että: "ulkomailta työntekijöiden tuominen ei tule halvemmaksi", eli voidaan olettaa että on aivan sama, palkkaisiko suomalaisen vai ulkomaalaisen, lentomatkatkin ovat luultavasti  ilmaisia.

Samassa kappaleessa mainitaan että heille maksetaan  "työehtosopimusten mukaista palkkaa", juu varmasti, yleensä esiin tulleita tapauksia on ollut että ensimmäisen vuoden taulukosta 85%, eli työehtosopimusten mukaista palkkaa. Sama suoritteiden suhteen, niitä ei yleensä ole näkynyt palkkanauhassa muuten kuin nollana tai viivana ensimmäisinä vuosina, eli "työehtosopimuksen mukaisesti", nimittäin kaupantyöntoesopimus ei suoranaisesti tunne mitenkään pakollisena suoritepalkkausjärjestelmää, vaan se on yleisesti työpaikkakohtaisesti sovittu.

Sitten kuin ulkomaalaisten heittotyöväki alkaa pääsemään harjoittelijan palkasta hieman korkeammalle palkalle, alkavat YT-neuvottelut, eli kilpailutetaan "heittotyöväki" uudestaan. Suurin osa lentää pihalle ja uudet 85 prosenttiset sisään ja tietysti  ilman suoritetta.

Samassa kappaleessa:

" " Saamme sitoutuneita ja ahkeria työntekijöitä."

Juu," hyvin kusetettuja". Ensinnäkään heille ei jaeta minkäänlaista materiaalia heidän omalla kielellä, koskien Suomen työlainsäädäntöä tai työpaikalla noudatettavaa työehtosopimusta, monesti he eivät osaa sanaakaan Suomea tai saatika osaa kirjoittaa sitä.

Heille ei ole tarjota heidän omalla kielellään luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua, tosin reppufirmoissa ei yleensä sellaisia olekaan, joissain reppufirmassa on alueellinen työsuojeluvaltuutettu.

Maissa jossa on hyvin matala palkkataso on 10€ tunnilta suuri raha, mutta on myös huomioitava että heidän maassa asuminen ja ruoka on vain murto osan Suomen hinnoista, joten kymppi tuntuu aluksi suurelta rahalta, mutta hetken päästä huomaa ettei sillä saa Suomesta juuri mitään. Tämän vuoksi Virosta virtaa työvoimaa solkenaan, he asuvat viikot soluissa tai reppufirman järjestämässä asunnossa, ajavat Suomessa leasing autoilla (se on halvempaa kuin oman omistaminen Virossa) ja ajavat diesel autoilla tietenkin polttoöljyllä, koska se on Virossa laillista ja Viron kilpisillä myös Suomessa.


 
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 04, 2014, 05:52:15 ip kirjoittanut VD.com »