Robin Hood -vero etenee: Mitä nyt? Keskustelutilaisuus to 7.4. klo 18-20, Helsinki.
Paikka: Ravintolalaiva Wäiskin ruuma (Hakaniemenranta 11, Helsinki)
Euroopan parlamentti äänesti 8.3.2011 kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron puolesta.
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Miltä maailmantalouden tulevaisuus näyttää nyt globaalien verojen puolesta kampanjoineiden taloustutkijoiden Heikki Patomäen ja Ville-Pekka Sorsan silmin? Mihin rahoitusmarkkinaverolla kerätyt varat pitäisi käyttää?
Puhujat
Heikki Patomäki on kansainvälisen politiikan professori Helsingin yliopistossa. Patomäki on ollut mukana perustamassa rahoitusmarkkinoiden sääntelyä ajavaa kansainvälistä Attac -liikettä ja hän on kirjoittanut useita aiheeseen liittyviä teoksia, joista yksi tunnetuimmista on Uusliberalismi Suomessa (2007). Ville-Pekka Sorsa on väitellyt tohtoriksi talousmaantieteen alalla Oxfordin yliopistossa. Hän toimii yliopistonlehtorina (ma.) Helsingin yliopistossa Politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella. Hän on yhdessä Teppo Eskelisen kanssa kirjoittanut huhtikuussa 2011 ilmestyvän Hyvä talous -kirjan ja vetää Taloudellis-filosofista keskusteluohjelmaa Fifi audiossa.
klo 20-22: "Verollepano" -soittolista by DJ Launis
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton
TERVETULOA!
Tilaisuuden järjestää Helsingin yhteiskunnallinen opisto (HYO) yhteistyössä Kansan sivistystyön liiton (KSL), Vasemmistofoorumin, Vasemmistolinkin ja Kulttuurivihkojen kanssa.
MIKÖ„ RAHOITUSMARKKINAVERO?
Rahoitusmarkkinavero on yleistermi erilaisille finanssitransaktioihin kohdistuville veroille, jotka voivat koskea esimerkiksi osakkeilla, johdannaisilla ja valuutoilla käytävää kauppaa. Vero vähentäisi finanssimarkkinoilla tapahtuvaa, talouskriisejä aiheuttavaa spekulatiivista keinottelua. Suhteettoman suureksi kasvanut finanssisektori toimii täysin irrallaan muusta maailmasta ja aiheuttaa häiriöitä reaalitalouteen, jonka piirissä ihmiset ostavat ja myyvät tavaroita ja palveluita. Koska finanssimarkkinoilla tapahtuvan liiketoiminnan rahallinen voluumi on tähtitieteellisen suurta, jo pienikin vero (0,05%) tuottaisi vuosittain satojen miljardien eurojen verotulot. Veron tuotto voitaisiin ohjata yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten paikkaamaan valtioiden budjettivajetta, sosiaaliturvaan, julkisiin palveluihin, kehitysyhteistyöhön tai ilmastonmuutoksen torjuntaan. Transaktioveron käyttöönotto ehkäisisi talouskriisejä ja vakauttaisi maailmantaloutta, sekä siirtäisi varoja finanssisektorilta reaalitalouteen. Vero on mahdollista ensivaiheessa toteuttaa ainoastaan EU:n tasolla.
Järjestäjät
KOMINFORM http://www.kominform.eu/
VD
Uutinen lisätty 28.03.2011 |